Farebné trendy v interiéri pre rok 2021

Farebné trendy v interiéri pre rok 2021

Ak radi sledujete novinky v interiérovom dizajne, radi sa nechávate inšpirovať a zariaďujete domácnosť v najnovších trendoch, tento článok bude pre vás. Bude totiž celý o farbách – o tých, ktoré svetoví dizajnéri koncom minulého roka predpovedali ako farby určujúce smer v interiéroch počas roka 2021. Ak teda práve zariaďujete domácnosť, možno vám niektorá z týchto farieb padne do oka.

Neutrálne jemné elegantné farby ešte stále nevychádzajú z módy a to je dobre. Dajú sa totiž dobre kombinovať a vytvárajú v obývačke či spálni príjemnú harmonickú atmosféru.

Začneme však naopak práve výraznejším typom farby. Možno už viete, že spoločnosť Pantone určuje každoročne farbu, ktorá bude dominovať v grafickom, módnom a interiérovom dizajne nasledujúci rok. Pre rok 2021 zvolila až dve dominantné farby, ktoré k sebe nesmierne ladia. Prvou je žiarivá žltá – Illuminating, a tá druhá je klasická šedá – Ultimate Gray. Pre interiérový dizajn je to skvelá kombinácia – predstavte si napríklad dominantný prvok akým je moderné kreslo v žiarivej žltej, so stenou v pozadí v klasickej šedej. Tieto dve farby sú protikladné, žltá posilňuje optimizmus, nádej a pôsobí energizujúco a veselo, kým šedá upokojuje a harmonizuje.

Ale okrem šedej sa aktuálne do popredia dostáva aj zelená. Presnejšie, zmes zelenej a modrej s podtónom šedej, takzvaná Aegean Teal. Tú zasa navrhla spoločnosť Benjamina Moora, ktorá sa zaoberá výrobou farieb. Ide taktiež o veľmi harmonický odtieň navodzujúci pohodlie, pokoj a útulnosť. V tejto tlmenej farbe vynikne napríklad rohová sedačka, pričom ju možno zladiť s prvkami ako sú koberce, dekoratívne vankúše alebo prikrývky, prípadne ju doladiť ďalšími modernými farbami.

farebnetrendy1
farebnetrendy2
farebnetrendy3

Spoločnosť Dulux, výrobca architektonických farieb, taktiež nezostala pozadu a za tohtoročnú top farbu interiérov vyhlásila Brave Ground – tradičnú zemitú hnedú s podtónom béžovej. Táto farba má symbolizovať prepojenie s prírodou a opäť pôsobí upokojujúco a navodzuje pocit domáceho pohodlia. Ľahko sa kombinuje ako dominantná, aj ako doplnková farba. Podobne je na tom ďalšia neutrálna farba roka 2021, a to podľa spoločnosti PPG Paints – Transcend. Ide o béžovú s ružovým podtónom. Okrem nej ešte spoločnosť pre tento rok vybrala ďalšie dve zaujímavé farby. Misty Aqua je príjemná akvamarínová modrá, jemná farba, ktorá sa môže výborne hodiť aj do spálne či detskej izby. Zároveň sa fantázii medze nekladú, v tejto farbe pekne vynikne aj sedacia súprava, ak je dobre zladená s menej výraznými farbami. Poslednou farbou spoločnosti PPG je Big Cypress, ktorá by sa dala charakterizovať ako jemná tehlová, terakotový odtieň, ktorý opäť výborne zapadne do akéhokoľvek interiéru nielen ako farba stien, ale i ako látka na nábytku. Skvele sa hodí k tmavším typom dreva.

Pri kombinovaní týchto a ďalších im podobných farieb odborníci odporúčajú vybrať si maximálne tri odtiene a dávkovať ich v pomere približne 60% dominantná, 20% doplnková a 10% farba akcentu.

Oslovila vás niektorá z týchto farieb? Aj napriek módnym trendom netreba zabúdať na to, že interiérový dizajn a farby sú v prvom rade záležitosťou osobného vkusu a pocitu. Preto nech už si svoj byt či dom zariadite v akýchkoľvek farbách, dôležité je, že sa v ňom cítite dobre vy sami. Pre inšpiráciu odporúčame pozrieť si našu ponuku nábytku, v ktorom nájdete nielen sedačky a kreslá, ale i spální a doplnkov v najvyššej kvalite a rozmanitých štýloch.

Nákupný košík
Scroll to Top
Tlačidlo "Späť nahor"